Carolina Falkholt

Konsten har väckt starka känslor i alla tider. Den kan ta sig uttryck på många olika sätt och det finns lika många stilar som det finns konstnärer. Folk har alltid använt konst för att uppröra, sprida budskap och belysa orättvisor i världen. För alla positiva åsikter om konst finns även en hel del negativa. Människor har svårt att acceptera det som inte de själva tycker om. Något som är mycket sorgligt i ett land där vi åtnjuter den lyx som kallas yttrandefrihet. Ibland går det till och med så långt att konstverk som inte faller alla på läppen vandaliseras för att visa sitt missnöje.

Kontroversiell som upprör

Det finns många exempel på kontroversiell konst. Ett väldigt känt exempel är Lars Vilks, som porträtterade profeten Muhammed i form av en rondellhund. Ett konstverk som kom att kosta honom hans säkerhet. Han lever än i dag under ständigt polisbeskydd på grund av stor risk för attacker. Ett lite nyare exempel är när Göteborgsbaserade konstnären Carolina Falkholts muralmålning vandaliserades på Ringön. Den prisbelönta konstnären hade gjort en 80 kvadratmeter stor muralmålning föreställandes en naken kvinnokropp. Någon ansåg att den sortens konst inte hörde hemma där och gick en natt ut och vandaliserade konstverket genom att rolla vit färg över en stor del av det.

Konst – en demokratifråga?

Konsten är kontroversiell och har alltid varit det. Man kan resonera kring huruvida konsten bör vara skyddad under yttrandefriheten. Ska vi få ha rätt att säga det vi tycker men inte uttrycka det i konst? En sak som är säker är att konsten är en viktig del i samhället. Den har format världen, skapat uppror och belyst orättvisor sedan urminnes tider. Att sabotera viss konst är inte särskilt demokratiskt. Om vi inte längre får använda oss av konst som uttrycksmedel, även för obekväma åsikter, nakenhet eller satir, var hamnar vi som samhälle då? Det är svårt att svara på, men en sak som är säker är att konsten är en alltför stor och viktig för att begränsas och tystas.