Konst som väcker känslor

I alla år som vi människor vandrat på jorden så har konst både berört och upprört. En av de mest kontroversiella bilderna som vi har stött på i Sverige är bland annat Lars Vilks karikatyrbild av profeten Mohammed. Många konstnärer som vill väcka frågor och våga ifrågasätta olika ämnen menar på att yttrandefrihet i konst ska vara okej hur långt det än må gå. Du kanske kommer ihåg ett annat event som skapade stor debatt – när Lena Adelsohn Liljeroth skär en bit tårta avbildad som en stereotypisk afrikansk kvinna. Tårtans huvud ”spelades” av konstnären till tårtan, Makode Linde.

 

Lars Vilks rondellhund
Det var den 19:e augusti år 2007 som konstnären Lars Vilks publicerade en karikatyrteckning av profeten Mohammed. Teckningen publicerades i tidningen ”Nerikes Allehanda” och väckte stor debatt och uppståndelse. Teckningen fick massor av avslag från att vara med i olika utställning på grund av rädslan för protester, och de fick den ju. Efter att Vilks rondellhund av Mohammed publicerats så fick den snabbt kritik av Irans president Mahmoud Ahmadinejad som sa att det var icke-religiösa människor som låg bakom bilden. Bara några dagar efter, den 31 augusti, så var det stora protester i Pakistan. Där brände människor den svenska flaggan och även en docka som skulle påminna om den dåvarande statsministern, Fredrik Reinfeldt. Lars Vilks säger själv att han gjorde teckningen för att visa att man måste våga ifrågasätta Islam.Konst som väcker känslor 2

 

Tårtan som väckte starka känslor
Lena Adelsohn Liljeroth är både en journalist och en politiker. För några år sedan så hade World Art Day anordnat 75-års jubileum på det Moderna Museet och Lena Adelsohn Liljeroth var där för att inviga eventet. Flera olika konstnärer var ditbjudna för att bjuda på spännande tårtor som de skapat och Lena skulle få skära premiärbiten. Anledningen till varför man hade World Art Day var för att man ville uppmärksamma vilken roll som konsten har i vårt samhälle. Dock fick sig eventet en helt annan uppståndelse än vad som var väntat. Tårtan som föreställde en stereotypisk afrikansk kvinna väckte starka känslor och ansågs extremt rasistisk. I de flesta fall så skapas konst för att vara något vackert, men ibland vill konstnärer uppmärksamma viktiga frågor i samhället. Detta är något som skapar debatt och som får väldigt spridda åsikter.

 

Om du känner dig upprörd över vad konst kan åstadkomma och istället vill ägna dig åt något annat, så är lite casinospel alltid ett bra tips. Även om det också är en typ av konstform som även den då och då väcker till debatt.